Nuclearelectrica: Până la sfârșitul anului ajungem la un acord cu China Nuclear pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Publicat: 16/06/2015, 11:43

Compania chineză a fost de altfel singura care a depus ofertă pentru a participa la construcția reactoarelor 3 și 4. Proiectul este evaluat, deocamdată, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiții va fi revizuit.

În prezent, cele două companii negociază memorandumul de înțelegere privind implementarea proiectului.

„Acest memorandum reprezintă baza de dezvoltare ulterioară a proiectului, iar negocierile în acest sens sunt absolut esențiale pentru o dezvoltare avantajoasă și realizarea unui proiect robust, capabil să răspundă integral necesităților complexe. Negocierile decurg normal și reflectă importanța acestei faze a procedurii de selecție. Ambele părți înțeleg și acționează pentru obținerea unui proiect solid, avantajos pentru necesitățile pe termen-lung ale statului român, de la cele de sistem energetic până la consumatorul final. Ne dorim un proiect care să răspundă schimbărilor de politică energetică ale Comisiei Europene, dar care să țină cont de nevoile consumatorului și chiar să corecteze anumite disfuncționalități de piață, contraproductive atât pentru companii, cât și pentru consumator. Estimăm că vom atinge un acord până la sfârșitul acestui an, etapa următoare fiind aprobarea memorandumului de către AGA SNN și stabilirea Acordului Investitorilor și Actului Constitutiv pentru noua companie de proiect, acel joint-venture în care investitorul selectat va deține cel puțin 51% din acțiuni, iar SNN va contribui în natură cu activele pe care le deține deja și care trebuie valorificate”, a comunicat Nuclearelectrica, pentru MEDIAFAX.

După lansarea Strategiei de Continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă de către statul român, Nuclearelectrica a lansat procedura de selectie a unui investitor, în vara anului 2014. Conform etapelor procedurii de selecție, singura companie ofertantă a fost, inițial, desemnată investitor calificat, iar ulterior, după analiza conditiilor impuse de statul român și SNN, China General Nuclear Power Corporation a fost desemnată investitor selectat.

Planurile privind realizarea celor două reactoare datează încă de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Statul a ales în anul 2007 șase investitori pentru realizarea reactoarelor 3 și 4: RWE (Germania), CEZ (Cehia), GdF SUEZ (Franța), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) și ArcelorMittal România. Toți aceștia s-au retras însă rând pe rând din proiect.

În ceea ce privește cele două reactoare existente, care asigură circa 18% din producția totolă de energie a României, acestea au o durată de viață inițială de 30 de ani și pot intra în programul de prelungire a acestei durate de viață cu încă 25 de ani.

„În prezent, pentru Unitatea 1 se fac analize tehnice preliminare pentru a determina perioada optimă de oprire. Conform estimărilor actuale, Unitatea 1 ar intra în programul de oprire în perioada 2025-2026, investițiile majore în acest sens fiind realizate la începutul anilor 2020. Suma estimată necesară realizării acestei investiții este între 1,2-1,5 miliarde euro”, spun reprezentanții Nuclearelectrica.

Referitor la deșeurile rezultate din operarea celor două reactoare aflate în funcțiune, politica Nuclearelectrica de administrare a combustibilului uzat presupune depozitarea umedă în bazinul de stocare combustibil ars pentru o perioadă de minim șase ani și depozitarea uscată în depozitul intermediar pentru combustibil ars pentru o perioadă de 50 de ani.

Depozitul intermediar de combustibil ars (DICA) se află pe amplasamentul CNE Cernavodă, la aproximativ 700 metri distanță de Unitatea 1. Depozitul se realizează etapizat, în conformitate cu strategia pe termen lung de dezvoltare a DICA. Până în prezent sunt realizate șapte module de tip MACSTOR 200, cu capacitatea de 12.000 fascicule/modul.

„În 2015 se vor demara lucrările pentru construcția modulului 8. Dată fiind valoarea mare a investiției, caracterul modular al obiectivului, precum și faptul că disponibilitatea capacității de stocare intermediară este necesară în mod eșalonat, implementarea proiectului este etapizată, iar termenul estimat de finalizare este 2040. Investiția este realizată cu resurse interne”, potrivit Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica a avut în 2014 o producție brută de 11.675 GWh, o producție netă de 10.754 GWh, la un factor de capacitate de 94,44%. Cifra de afaceri și profitul net aferente exercițiului financiar 2014 sunt de 1,796 miliarde lei, respectiv 133 milioane lei.

În ceea ce privește investițiile SNN pentru acest an, ele sunt orientate spre întărirea constantă a funcțiilor de securitate nucleară, continuarea lucrărilor la Depozitul Intermediar de Combustibil Ars, proiectul stației de detritiere și extinderea sistemului de protecție fizică.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină